U toku su „Dani arheološkog filma“

slika dani arheoloskog filma u vrnjackoj banji

Večeras u Zamku kulture u okviru manifestacije „Dani arheološkog filma“ koja je u toku do 7. jula od 20 sati možete pogledati film Kromacijo iz Akvileje na raskrscu naroda i religija.
Kromacio, biskup Akvileje jedna je od najvaznijih ličnosti istočnih i zapadnih hrišćanskih crkava u 14. veku nove ere. Ovaj dokumentarni film Djordja Gregorija prati priču Kromacija koji je živeo u teskom vremenu političkih, religioznih i društvenih tenzija kada se Rimsko carstvo sukobljavalo sa novim narodima koji su navirali na njegove istocne granice. Film je Italijanski i rađen je 2008. godine.

Takodje večeras samo od 20,45 minuta film „My Siracusae“
Ovaj dokumentarni film mladog sicilijanskog reditelja Djanluke Agatija predstavlja mesto izuzetne arheoloske vrednosti i iznenađujuće lepote, grad Noto i okolnu arheolosku oblast pod nazivom anticki Noto. Noto jeprestonica sicilijanskog baroka, ima poseban izgled sa ulicama koje su ispresecane spektakularnim trgovima i impozantnim stepenistima koja povezuju balkone i neujednačene površine. Reditelj je Gianluca Agati a filmje nastao u Italiji 2011. godine. Traje 36 minuta